Skip to main content

Hij woont alweer een jaar of zes in Amerika. Daarvoor sprak ik hem een paar jaar wekelijks vanwege terugkerende depressieve episodes, vooral in de winter. Dat seizoen maakte het altijd lastig voor hem, maar ook het feit dat hij altijd leed onder gevoelens van minderwaardigdheid. Die bestonden eigenlijk steeds, in meer of mindere mate. We hebben veel aandacht besteed aan het ontstaan daarvan, door terug te kijken naar de ervaringen die hem tot de overtuiging hebben gebracht dat hij ‘niet goed genoeg is’. In de loop van de tijd kreeg hij een ander perspectief op zichzelf en kon hij ook het positieve beeld van anderen op hem accepteren. Daardoor gedroeg hij zich autonomer, waardoor hij weer meer positieve ervaringen op deed. Het besluit om zijn hart te volgen en naar Californie te verhuizen, was één van die autonome beslissingen.

Contact

Als hij in Nederland is, spreek ik hem nog. Om te horen hoe het gaat. Meer is niet nodig. Tot vorige week. Hij mailt me dat hij na een paar nare ervaringen op werk weer erg negatief tegen zichzelf aankijkt. Alhoewel hij bijvoorbeeld weet dat zijn baas het niet slecht bedoelt, ziet hij nu weer in alles kritiek.

De oplossing: E-mental health

Ik gebruik een e- mental healthprogramma om beveiligd te mailen en wanneer cliënten me huiswerk willen sturen. In hun webshop kan ik allerlei modules kopen. Ik ontdek een nieuwe, gericht op het zelfbeeld. De module is gebaseerd op Comet: een zelfbeeldtraining. “Verbeter je zelfbeeld in 7 stappen. Tijdens de COMET trainingen leer jij je te concentreren op jouw positieve kanten en waardevolle eigenschappen. De positieve meningen over jezelf gaan als het ware de competitie aan met jouw negatieve gedachten.”. Ik vertaal dat naar hem als: vergeet niet dat je ook positief over jezelf kan denken!

Aan de slag

Ik zet de module klaar en mail hem dat hij ermee aan de slag kan. We geven elkaar feedback in de module zelf. Het is werk dat hij in zijn eigen tijd kan doen, onafhankelijk van onze tijdszones. Door de weken heen wordt het een goede en leuke gezamenlijke exercitie die hem grondig aan het denken zet over zijn zelfbeeld en de positieve kant daarvan. Leve de e- mental health!