Skip to main content
[:nl]Vandaag is het Blue monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Waar staat ‘Blue monday’ voor? En wat kun je er zelf in betekenen? Dat mensen in januari zich minder blij voelen is niet zo raar. De winter is nog maar net begonnen en alle feestelijkheden zijn achter de rug. Financieel gezien is het ook niet echt een feestje, want de dure decembermaand heeft toch wel pijn gedaan in je portemonnee. Maar bestaat Blue monday echt?

Blue monday: wat is het?

Cliff Arnali heeft deze dag in het leven geroepen als de meest deprimerende dag. Blue monday vindt plaats op de maandag van de laatste volle week van januari. Op deze dag zijn mensen volgens Arnali het meest somber en neerslachtig. Hij zegt dit te kunnen bewijzen met een zelfbedachte formule. Die formule omvat de hierboven eerder genoemde variabelen: weer, salaris, tijd verstreken sinds de Kerst en het aantal dagen dat iemand zijn goede voornemens volhoudt. Op zijn formule is veel kritiek, maar toch is deze dag wel door velen omarmd. Overal duiken blogs op met tips om een sombere bui tegen te gaan en beautysalons bieden ‘speciale arrangementen’ om je een goeie oppepper te geven. Gelukkig zijn er ook minder commerciële initiatieven die aandacht vragen om het taboe te doorbreken rondom somberheid/depressie. Het depressiegala, waar we al eerder over schreven, is daar een goed voorbeeld van. Hieke is hierbij aanwezig en zal daarover later een blog schrijven.

Waarom aandacht voor depressie op ‘Blue monday’?

Veel mensen weten niet dat 1 op de 5 mensen in zijn leven te maken krijgt met een depressie. Het komt dus vaak voor maar toch praten mensen er niet graag over. Als je depressief bent dan is iemand vaak erg op zichzelf en dus niet altijd in staat om hulp te vragen. Daarbij komt ook dat veel mensen niet weten hoe ze ermee om moeten gaan of hoe ze iemand kunnen helpen. Erg lastig voor de persoon in kwestie maar ook voor zijn directe omgeving. Wat kan je er zelf aan doen?

Wat te doen?

Het belangrijkste is samen te praten en te laten weten dat iemand er niet alleen voor staat. Een simpele vraag als ‘Hoe gaat het nou echt met je?” kan al wonderen doen. En dan is echt luisteren vervolgens heel belangrijk. Goedbedoelde adviezen zijn vaak niet echt helpend. Hoe wel om te gaan met iemand die hulp nodig heeft lees je hier.

Ben je zelf somber of neerslachtig en twijfel je of je een depressie hebt? Online zijn er vele sites waar je een zelftest kunt doen of ga langs bij je huisarts. Wil je voor jezelf of voor iemand anders geschikte hulp vinden dan kan WegwijsGGZ je ook verder helpen. Wij kunnen uitzoeken wat voor hulp het beste bij je past en waar die te vinden is.

Blue monday, een fabel of een feit? In elk geval een goed moment om bij jezelf en anderen eens stil te staan en af te vragen hoe het nou echt gaat. En verder een goed excuus om eens lekker naar de zonnebank te gaan en te luisteren naar al je guilty pleasures. Het is tenslotte ‘Blue monday’ dus het mag![:]