Skip to main content
[:nl]Ik ken Cornelie uit de tijd dat we beiden lid waren van dezelfde studentenvereniging. Over die tijd schreef ze in een interview het volgende : “Als een studentengala tot in de vroege ochtend duurde, haakte ik rond middernacht af. Tijdens het indrinken voor de inauguratie, deed ik niet mee. Ik vond het ontzettend jammer en bleef me verontschuldigen. Ik werd in die tijd “de gevoelige” genoemd.”

Dit bleek het begin te zijn van een jarenlange periode waarin depressieve en manische periodes elkaar afwisselden. Soms waren de depressieve klachten zo erg dat Cornelie psychotisch werd. De juiste diagnose werd pas gesteld toen ze 41 jaar was: bipolaire stoornis , ook wel manisch –depressieve stoornis genoemd. Dit is een stoornis waarbij depressieve, “normale” en manische periodes elkaar afwisselen. Gelukkig kreeg ze de juiste medicatie (lithium) bij deze diagnose en hierdoor meer zeggenschap over haar leven.

Over haar leven en de worstelingen met haar psychische klachten, heeft ze het boek “Pillendoos” geschreven. Volgens de recensies is het een eerlijk, indringend, intrigerend en bij vlagen hilarisch boek. Het is een absolute aanrader voor iedereen die te maken heeft met bipolariteit, maar óók voor mensen die daar geen last van hebben. Cornelie heeft dit boek geschreven om meer begrip te kweken, maar ook om het taboe wat bestaat ten opzichte van psychische ziektes, te doorbreken.

Cornelie zocht via LinkedIn vorige week contact met me omdat WegwijsGGZ eenzelfde doel nastreeft namelijk: het laagdrempelig en toegankelijk maken van psychische hulp. Wegwijs GGZ wil psychische problematiek verlichten en normaliseren voor cliënten en hun naasten. Ik heb haar gemaild dat ik haar werk en missie bewonder, en graag iets voor haar wil doen. Ook Noor heeft via haar moeder kennis gemaakt met bipolariteit. Ikzelf ben opgegroeid met de verhalen van mijn moeder over haar manisch-depressieve moeder, mijn oma dus. Deze familie invloeden hebben zeker meegespeeld met de keuze voor mijn werk als psychotherapeut.

Daarom deze blog over- en voor Cornelie. Daar moet ik aan toevoegen dat alle psychische problematiek eenzelfde aandacht verdient, en dat de ambassadeurs van “Samen sterk zonder Stigma” net als Cornelie geweldig belangrijk werk doen. Binnenkort zien we elkaar weer op het Depressiegala….het is een lange weg geweest vanaf de studentenvereniging!

Iedereen is welkom op het Depressiegala: Het is een avond vol verbinding en saamhorigheid om depressie, en ander psychisch lijden, op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Informatie en kaartverkoop via: www.depressiegala.nl[:]